Fira en elsäker jul

Julen är nära! Nu pyntar vi fönster och trädgård med lampor, gräddar pepparkakor, värmer glögg och köper nya elektriska apparater till varandra i julklapp. För att minska riskerna för brand och elskador gäller det att ha koll på prylarna. Här tipsar Mikael och Jim hos Mariehamns Elnät om hur familjen kan fira en elsäkrare jul.

 

Nu är tiden här då många vill mota bort mörkret så mycket det bara är möjligt, både inom- och utomhus. Elektricitet i kombination med regn, fukt och snö kan vara väldigt farligt och det är extra viktigt att vara försiktig med ljuskällor utomhus. Det mest effektiva skyddet är en jordfelsbrytare som bryter strömmen så snart något är onormalt i elflödet. Jordfelsbrytare finns alltid installerade i moderna hus, men i äldre byggnader är de mer ovanliga eller kan finnas men inte vara kopplade till eluttagen utomhus.

– Har man ingen jordfelsbrytare så behöver man skaffa en extern sådan, som kan sitta i uttaget för utebelysningen. Det är en billig livförsäkring, säger Mikael Nordlund, driftsledare på Mariehamns Elnät.

– Men det gäller också att testa husets jordfelsbrytare, att den faktiskt fungerar. Hur man gör står alltid i instruktionerna från tillverkaren. Om instruktionerna saknas sitter det en testknapp på jordfelsbrytaren märkt med ”T”. Vid nya installationer ska det finnas drift- och skötselsinformaton vid elcentralen där det framgår hur testet skall genomföras, säger Jim Tommiska, eltekniker.

 

Speciell utrustning

Alla elektriska apparater och ljuskällor som används utomhus måste vara speciellt konstruerade för detta. Titta efter CE-märkning redan i butiken. På etiketten ska det alltid stå vem som tillverkat apparaten, vilken typ av lampor som ska användas och om du kan använda produkten utomhus.

- Numera är det oftast tydligt utmärkt med symboler på förpackningarna, vad som får användas ute och inte, säger Mikael.

– Om det inte finns någon märkning kan man söka efter produktens IP-klass. Den talar om hur väl skyddad för fukt och vatten produkten är. En ljusslinga som exempelvis ska dras längs marken utomhus ska ha rätt skyddsklass och installeras i sådan miljö som tillverkaren anger i instruktionerna.

Innan du börjar arrangera årets utebelysning är det också bra att ta en noggrann titt på sladdhöljen och kontakter. Sök efter sprickor och skador, kolla att isolering och gummipackningar är i skick och inte har torkat. Ljusslingor som legat ihoprullade en tid kan ha fått skador eftersom plasten torkar med tiden. Om du ser något trasigt är det viktigt att det lagas innan produkten används. Ta hjälp av en elektriker vid reparation.

 

Spara elektricitet

Har man inga, eller för få, uttag utomhus kan det kännas frestande att dra ut en sladd genom fönstret eller källardörren. Gör inte det.

– Alla typer av tillfällig utebelysning ska alltid anslutas till utomhusuttag. Dels så kan sladden skadas vid genomförningspunkten, dels slösar du onödig energi genom att hålla ett fönster eller en dörr ständigt på glänt, säger Jim.

– Du kan också spara på elen genom att använda en timer som slår av ljuset dagtid.

Numera blir det alltmer vanligt med LED-belysning, både inne och ute. LED-lampor drar mindre energi och har längre brinntid än exempelvis halogenlampor och innehåller mindre miljöfarliga ämnen än lågenergilampor.

– LED-belysning är dessutom i allmänhet säkrare eftersom ljusslingan går på klenspänning, alltså 12-24 volt, med transformator, förklarar Jim.

 

Elsäkra julklapparna

I julklappsskörden finns ofta nya elprylar av olika slag, både för barn och vuxna. Ta för vana att gå igenom bruksanvisningarna tillsammans med barnen så att de förstår hur deras nya leksaker får användas och inte. Spara också anvisningarna för senare bruk.

Många elektriska produkter är idag laddningsbara och lättast är förstås att ladda dem när man sover och inte kan ha dem i bruk. Men det här är ingen bra idé. Ett flertal olika modeller av laddare har återkallats på grund av brandrisk.

– Man behöver hålla koll på hur varmt nätaggregatet blir. Det är inget konstigt att de blir lite ljumna under laddningstiden men blir det orimligt varmt så ska man dra ur laddaren genast. Och så ska man aldrig ladda över natten. Det här står ofta i bruksanvisningarna men folk följer det inte, säger Mikael.

– Och laddarna är inte bara en brandrisk, de kan även störa andra elapparater i hemmet, till exempel bredbandsmodem.

 

Färre skarvsladdar

Just kring jul finns en tendens att sladdarna bildar nystan under möblerna då elljusstakar, julgransbelysning och annat ska samsas om husets alla elluttag. Men ju fler skarvar desto fler riskområden.

– Sladdhärvor kan skapa farliga situationer. De kan hamna i kläm under möbler eller så kan något husdjur gnaga sönder dem. Ju färre skarvsladdar desto bättre, är en bra tumregel, säger Mikael.

 

 

Jul utomhus

  • Gå igenom sladdar och ljuskällor och titta efter skador. Låt reparera om du hittar sprickor eller liknande på höljen, stickproppar eller sladdar.
  • Testa husets jordfelsbrytare så att den funkar.
  • Har du ingen jordfelsbrytare, skaffa en extern som kan sitta i uttaget. Var noga med att du köper en som är anpassad för utomhusbruk.

 

Jul inomhus

  • Minimera antalet skarvsladdar.
  • Spara bruksanvisningarna på alla husets elapparater. Tillverkarens anvisningar ska alltid följas. I vissa fall är tillverkarens instruktioner till och med viktigare än lagstiftningen.